En gemensam nationaldag

Idag fladdrar flaggorna! Vi firar Sveriges nationaldag och ska man prata i radio måste man veta vad man talar om. Själv var jag lite osäker på saken. Därför vände jag mig till den allvetande encyklopedin på nätet. Jag bad henne tala om vad en nation egentligen är. Hon svarade på sitt lite torra sätt: En nation är ett kollektiv av människor som förenas av gemensamma faktorer såsom språk, religion, etnicitet, historia, kultur, traditioner och sociala normer. Oj, om det är kravet, då finns det inga nationer alls, tänkte jag, för jag kände inte till någon grupp som hade så mycket gemensamt. En del av det kanske, men inte allt.

Men så kom jag på att så kallade ursprungsfolk, samerna till exempel, dom har mycket av detta gemensamt. Och släppte jag bara lite på kraven så finns det fler grupper som har en gemensam religion, kultur, historia, normer… Vissa sekter liknar nationer, tänkte jag, en smula hädiskt för jag fattar ju att det inte är så vi ser det. Sekter firar väl aldrig sina ”nationsdagar”…

Nej, jag fick läsa vidare, för det fanns mer att hämta på nätet: En stat uppbyggd runt och förknippad med en nation är en nationalstat. Aha, det handlar om någonting mycket större än en sekt. Det krävs också en stat, ett land som nationen styr gemensamt för att nationaldagen ska kunna firas. Fast egentligen borde man väl säga att dom då firar sin ”nationalstatsdag”, tänkte jag. Nåja, med det tillägget började i alla fall pusselbitarna falla på plats… men bara för en lite stund… Min förvirring kom snart tillbaka.

För vänta här, om det nu inte är så att det bara är en viss nation som kontrollerar och styr staten utan många olika nationer tillsammans, hur blir det då? Så verkar det ju oftast vara, inte minst här i Sverige med alla de olika religioner, kulturella uttryck, härkomster, traditioner och normer som finns i vårt land. Om det finns många olika nationer i Sverige, varför firar vi då bara en nationaldag? Vilken nations stat är det vi firar?

Om nationaldagen varken handlar om en nations speciella dag eller om en gemensam nationalstatsdag, vad går den då ut på?

Nätet kunde inte hjälpa mig mer så jag bestämde mig för att på nationaldagen då firar flera olika nationer att de bor i staten Sverige. Det känns verkligen värt att fira.


Denna text har sänts i P1, Tankar för dagen, den 6 juni 2018